ДогађајиПројекти

Одржана премијера представе „Наше наслеђе“

Одржана премијера представе „Наше наслеђе“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Синоћ је премијерно изведена представа музејског театра Музеја у Пријепољу „Наше наслеђе“.

Ова представа, која је својеврсни сценски есеј, говори о два наслеђа карактеристична за Пријепоље, настала на дословно истом простору, а на временској линији међусобно су удаљена око 1800 година: о античкој некрополи на Коловрату и о Текстилном комбинату „Љубиша Миодраговић“.

Као што је познато, некропола на Коловрату била је део већег римског насеља које је постојало у периоду од 2. до 4. века, док је прва и највећа фабрика у Пријепољу, Текстилни комбинат „Љубиша Миодраговић“ започео са радом средином двадесетог века.

Како се ова два наслеђа „понашају“ када се ставе једно до другог на сцену и како се међусобно коментаришу и преплићу, само су нека од питања на која представа „Наше наслеђе“ покушава да одговори.

За текстуални предложак коришћени су зборници „Милешевски записи“ и „Симпозијум ‘Сеоски дани Сретена Вукосављевића'“, затим монографија „Текстилни комбинат ‘Љубиша Миодраговић Пријепоље: 50 година, 1951-2001“, као и музејска документација и фотодокументација, Такође, коришћени су делови филма о Пријепољу из 1986. године у продукцији „Сутјеска филма“ из Сарајева.

Представу „Наше наслеђе“, која је прва представа у продукцији Музеја у Пријепољу икада, режирао је истакнути практикант музејског театра у Србији Владимир Цвејић, а у њој игра Илхан Пачариз.

Реализацију овог пројекта у целости је подржало Министарство културе Републике Србије.

Share this post

Изаберите језик: