„Проф. др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа“

Поштовани пријатељи и суграђани, у Музеју у Пријепољу ће сутра, 17. маја 2022. године у 19 часова, бити свечано отворена изложба „Проф. др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа“. Организатори изложбе су Савез инжењера и техничара Србије и Удружење инжењера Полимља у сарадњи са Завичајним музејом Прибој.
Проф. др Вујица Јевђевић је једно од најзначајнијих имена српске хидрологије и научник светског гласа. Рођен у Прибоју, школовао се у Београду, а титулу доктора грађевинских наука добио је од Српске академије наука 1955. године. Радио је на планирању хидроенергетских система и стратешким решењима свих већих хидроенергетских објеката у Југославији. На Грађевинском факултету у Београду предавао је предмете Хидрологија и Коришћење водних снага. Први је директор Института «Јарослав Черни» имао је значајну улогу у његовом оснивању. Велики део свог радног и животног века провео је у САД, радећи као професор на Грађевинском факултету Универзитета државе Колорадо и као професор, истраживач и директор Водопривредног института на Универзитету „Џорџ Вашингтон”.
Изложба је приређена у оквиру манифестације „Музеји за 10“, која се у Републици Србији одржава од 14. до 20. маја ове године, у преко 60 градова и места и на преко 180 локација.

Изаберите језик: